Living Tomorrow: Pirrouet® Prisma verenigt duurzaamheid en circulariteit met esthetiek
De bouwsector heeft met de nieuwe innovatiecampus van Living Tomorrow een futuristisch visitekaartje afgeleverd. Vandersanden bouwde als één van de partners mee aan de gevel van het iconische gebouw. De CO2-negatieve Pirrouet® Prisma-steen toont het potentieel van nieuwe technologie waarbij het duurzaamheid koppelt aan een ongeziene ontwerpvrijheid.
In september opende de nieuwe innovatiecampus van Living Tomorrow de deuren. Het innovatieplatform toont aan de hand van nieuwe technologieën hoe we in de toekomst zullen wonen, werken en leven. Daarnaast is het nieuwe gebouw in Vilvoorde een ontmoetingsplaats voor innovatieve bedrijven.
Niet alleen de toepassingen in het 49 meter hoge gebouw, goed voor 12 verdiepingen, tonen dat. Ook het gebouw zelf is een weerspiegeling van hoe de toekomst er kan uitzien. De innovatiecampus is een doelbewust toonbeeld van duurzaamheid en circulariteit. Bijna alle gebruikte materialen zijn herbruik- of recyclebaar.
Living Tomorrow koos om die reden voor de nieuwe Pirrouet® gevelsteen van Vandersanden. Dat is de eerste CO2-negatieve gevelsteen die aan de hand van carbonatatietechnologie meer CO 2 opneemt dan dat er nodig is om de steen te produceren. Eén ton Pirrouet® gevelstenen neemt maar liefst 60 kg CO 2 op bij het uitharden, en dat voor altijd.
Binnen het Pirrouet®-gamma koos de architect voor de Pirrouet® Prisma, een ruitvormige gevelsteen die dankzij haar vorm een grote esthetische ontwerpvrijheid biedt.
"Met ons ontwerp wilden we van het nieuwe gebouw een monoliet maken", zegt Bart Thijs, architect bij Living Tomorrow. "Het is de verpersoonlijking van onze visie over hoe gebouwen er binnen enkele jaren zullen uitzien en hoe het bouwproces zal verlopen. Duurzaamheid en circulariteit zijn de kernwoorden van bouwen en leven, vandaag en in de toekomst."
De keuze voor de Pirrouet® Prisma-steen was voor de architect een evidentie.
“Deze CO2-negatieve primeur van Vandersanden zorgt voor speelsheid in het gevelmateriaal en verkleint bovenal de ecologische voetafdruk van dit iconisch gebouw. De steen past perfect in het plaatje van Living Tomorrow, omdat we enkel materialen en bouwelementen gebruiken met een minimale ecologische voetafdruk.”
Esthetisch hoogstandje
De perstechniek voor de nieuwe Pirrouet® steen maakt het mogelijk om een erg maatvaste steen te produceren. Dat inspireerde Vandersanden om nog een stap verder te gaan: hoe koppel je verregaande duurzaamheid aan grenzeloze esthetiek?
Het zag in de maatvastheid een opportuniteit om een steen te ontwikkelen die ontwerpers veel ontwerpvrijheid laat.
“We zijn niet over één nacht ijs gegaan en hebben verschillende studies gedaan naar de meest geschikte vorm. Die denkoefening vertaalde zich in een ruit-uitvoering. Dat bleek de meest creatieve vorm te zijn, die veel mogelijkheden biedt in stapelpatronen en design", vertelt Dries Beyens, Program Manager Pirrouet® bij Vandersanden.
Vrijheid in design
In de Living Tomorrow-gevel werd 500 m² aan Pirrouet® Prisma gevelstenen verwerkt en koos de architect voor een stapelpatroon met een rechte lijn. De voorvorm van de steen laat trouwens toe om variaties tot anderhalve centimeter verschil te maken in het reliëf. De Living Tomorrow-gevel bestaat op die manier uit stenen waarvan de boven- en onderhoek iets dikker zijn.
Die variatie biedt architecten de mogelijkheid om voor grotere projecten te variëren in textuur, kleur en het reliëf van de zichtzijde.
Dat is ook Pieter Mechelmans, uitvoerend architect bij UAU niet ontgaan: “De Pirrouet® Prisma steen van Vandersanden is een geperste steen die ons de ontwerpvrijheid geeft om een andere vormgeving met gevelstenen toe te passen. Bovendien is het een interessant product om ook het innovatieve karakter van Living Tomorrow nog eens extra in beeld te brengen.”
Antwoord op hedendaagse gevelbehoefte
De Pirrouet® Prisma steen in het Living Tomorrow-gebouw toont hoe duurzaamheid en esthetiek hand in hand gaan. Zo leent de Pirrouet® Prisma-steen zich perfect om in een droogstapelsysteem geplaatst te worden, waardoor circulariteit en duurzaamheid ook in de uitvoering worden doorgetrokken. Hoe dat in zijn werk gaat wordt overigens gedemonstreerd in de "Smart City & Industry"-afdeling van het Experience Center van Living Tomorrow.
“Je kan acht verschillende stapelpatronen vormen, en de architect kan de voorvorm, kleur en textuur projectmatig vastleggen. Dit maakt dat de architect veel vrijheid heeft op esthetisch vlak, waardoor je een moderne, eigentijdse en unieke gevel kan creëren", vertelt Dries Beyens.
“Dankzij de carbonatietechnologie neemt deze gevel van 500 m² gevelstenen maar liefst 5,5 ton CO2 permanent op. Pirrouet® Prisma verenigt zo creativiteit met duurzaamheid waardoor we aan de hedendaagse en toekomstige gevelbehoefte kunnen voldoen.”
80% minerale reststromen
Naast de baanbrekend productie, zijn ook de grondstoffen erg duurzaam. De Pirrouet® Prisma bestaat voor 80% uit minerale reststromen (carbinox en stinox) uit de staalindustrie. Dankzij die toepassing wordt voor dit project alleen al 70 ton reststromen duurzaam hergebruikt.
“De cyclus van bouwmaterialen speelt een steeds belangrijkere rol, waarbij je zo veel mogelijk bouwelementen moet kunnen hergebruiken. Gevels gaan daar steeds meer een prominente rol in spelen, omdat stedenbouwkundige visies zeggen dat er geen stukken bouwgrond meer zijn. Met Living Tomorrow gaan we bewust de hoogte in: we laten zien wat stedenbouwkundig mogelijk is", legt Bart Thijs uit.
"We zijn blij dat we kunnen uitpakken met Pirrouet® Prisma, omdat het een zichtbaar visitekaartje voor onze campus is. Niet onbelangrijk, want dit internationaal onderzoeksplatform moet spelers uit alle hoeken van de wereld inspireren en samenbrengen. Het is onze missie om samen te werken aan een toekomst waar efficiënt en duurzaam wonen met een maximum aan comfort centraal staat. We zijn blij dat Vandersanden zich daar mee voor engageert."
Vlotte samenwerking
Zowel de architecten als aannemer konden de Pirrouet® Prisma steen tot slot moeiteloos inpassen in de ontwerpfase en de uitvoeringsfase.
"We hebben de aannemer op de werf twee dagen technische ondersteuning geboden en daarna ging de plaatsing erg vlot. De soms moeilijke detailleringen van ramen en deuren hebben ze zonder bijkomende hulp opgelost", zegt Dries Beyens.
Pieter Mechelmans voegt hier nog aan toe: "Er was een zeer nauwe samenwerking met Vandersanden omwille van detailleringen die nog bepaald moesten worden. We konden op ieder moment terugvallen op het advies van hun experten. Dat zorgde voor een vlekkeloze oplevering waarvan het resultaat zeker gezien mag worden."